Πριν λίγες μέρες λόγω καταγγελία για ΚΤΕΛ μία αναγνώστρια του adespoto.gr επικοινώνησε μαζί μας για να μας πει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με το ΚΤΕΛ Ευβοίας και ένα κουτάβι που θέλει να μεταφέρει στο νέο του σπίτι. Είχε καλέσει στα ΚΤΕΛ και παρότι γνώριζε ότι ο νόμος ορίζει ότι τα ζώα ταξιδεύουν μόνο στο χώρο της καμπίνας, οι υπεύθυνοι της είπαν ότι το ζώο θα μπει στην μπαγαζιέρα με το κλουβάκι τους!
Την συμβουλεύσαμε να τυπώσει το νόμο και να μη δεχθεί το ζώο να μπει στις αποσκευές. Οπως μας είπε, απελπισμένη, ξανακάλεσε, τους είπε για το νόμο και η απάντηση ήταν ότι μία κυρία τους είχε πάει χαρτί από γιατρό ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει με ζώο . . .
Για να διαπιστώσουμε αν όντως το ΚΤΕΛ Ευβοίας δείχνει τέτοια πλήρη άγνοια του νόμου καλέσαμε στο 22230 22208 και το σήκωσε ένας κύριος. Ρωτήσαμε τι ισχύει για τα ζώα και η απάντηση ήταν ''Τι να ισχύει, ταξιδεύουν στην μπαγκαζιέρα, στο κλουβάκι τους!''.
Τον ρωτήσαμε αν γνωρίζει το νόμο του Υπ. Μεταφορών που απαγορεύει την τοποθέτηση ζώων στις αποσκευές και η απάντηση ήταν ...αν γνωρίζουμε εμείς ότι μία ηλικιωμένη τους είχε πάει χαρτί ότι δεν μπορεί να κάτσει δίπλα σε ζώο!
Στη συνέχεια τον ενημερώσαμε, αφού είχε πλήρη άγνοια του νόμου, ότι γι αυτό ορίζεται να δημιουργούν τα ΚΤΕΛ δρομολόγια που επιτρέπονται ζώα ώστε να μπορεί να επιλέξει κάποιος που δεν θέλει να ταξιδέψει με ζώο ένα άλλο δρομολόγιο.
Η άγνοια συνεχίστηκε με την απάντηση του κυρίου: Οταν μας φέρνουν λυκόσκυλα δηλαδή πρέπει να μπουν στο χώρο των επιβατών!?
Τον ενημερώσαμε για μία ακόμα φορά για το νόμο που δεν έχει διαβάσει παρότι εργάζεται στα ΚΤΕΛ και δίνει πληροφορίες στον κόσμο: Ο νόμος επιτρέπει ζώα μόνο ως 10 κιλά, στο χώρο επιβατών μόνο, στα ΚΤΕΛ. Αρα μεγαλόσωμα ζώα δεν ταξιδεύουν, απαγορεύεται,ούτε στην καμπίνα, ούτε στις αποσκευές.
Όταν κατάλαβε ότι γνωρίζουμε το νόμο και δεν μπορεί να μας επιβάλλει την δική του άποψη όπως κάνει με τους πολίτες που τον καλούν, μας απάντησε ότι δεν είναι...αρμόδιος και μας παρέπεμψε στο 2221023120 (Χαλκίδα). Ο κύριος που απάντησε ήταν πιο ευγενικός και ζήτησε να του πούμε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ταξιδέψουμε για να γίνει δεκτό το ζώο! Ρωτήσαμε αν βάζουν τα μεγαλόσωμα στις αποσκευές και απάντησε ότι δεν είναι δυνατό να μπει ένα μεγαλόσωμο στο χώρο επιβατών! Ενημερώσαμε και αυτόν τον κύριο για τον νόμο που απαγορεύει τοποθέτηση ζώων στις αποσκευές. Ρωτήσαμε αν έχουν ορίσει δρομολόγια για ζώα και η απάντηση ήταν όχι αν και είχε...καλή διάθεση στο να του πούμε πότε θα ταξιδέψουμε ώστε να ενημερωθεί το ΚΤΕΛ και να μπει το ζώο στην καμπίνα μαζί μας!!! Σαν να σου κάνουν χάρη και όχι σαν να είσαι πολίτης με δικαιώματα και σαν να μην υπάρχει η εγκύκλιος του ΥΜΕ!
Φυσικά ως adespoto.gr καταγγείλαμε ήδη το θέμα στο Υπουργείο Μεταφορών και κρίνεται απαραίτητο να αποσταλεί εκ νέου η εγκύκλιος σε όλα τα ΚΤΕΛ για να καταλάβουν επιτέλους 2 απλά πράγματα:
-τα ζώα ταξιδεύουν μόνο στο χώρο των επιβατών, με τον ιδιοκτήτη τους, εφόσον είναι ως 10 κιλά
-ζώα άνω των 10 κιλών δεν ταξιδεύουν με το ΚΤΕΛ, με κανένα τρόπο, σε καμία θέση.
Είναι άραγε τόσο δύσκολο να εφαρμόζουμε τους νόμους σε αυτή τη χώρα;