Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Ζητούν την παρέμβαση της Εισαγγελίας και του Λιμεναρχείου για τις αποκεφαλισμένες χελώνες!Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πρέβεζας και του αρμόδιου Λιμεναρχείου ζητούν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.) με αφορμή το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας http://proinoslogos.gr, που αναδημοσιεύσαμε και εμείς, σχετικά με τον αποκεφαλισμό θαλάσσιων χελωνών από τους ψαράδες του Αμβρακικού.
Στη επιστολή η Μάριζα Χριστοδούλου εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο. και Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. τονίζει: «Αναφορικά με τη δημοσίευση του ρεπορτάζ των ιστοσελίδων http://proinoslogos.gr και http://www.zoosos.gr/article/2061/oi-psarades-apokephalizoun-tis-thalass..., για τον αποκεφαλισμό των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή του Αμβρακικού, παρακαλούμε να προβείτε στη δίωξη και επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι παραβάτες το πιθανότερο να είναι αλιείς καθώς και ιχθυοκαλλιεργητές και οστρακοκαλλιεργητές, οι οποίοι θεωρούν ότι απειλούνται από την παρουσία των εν λόγω αμφιβίων στην περιοχή. Ο δε τρόπος θανάτωσής τους ήταν λίαν απεχθής και βάρβαρος, καθώς οι χελώνες αποκεφαλίστηκαν με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο.
Προσφάτως, τέσσερις θαλάσσιες χελώνες ξεβράστηκαν σχεδόν αποκεφαλισμένες στις ακτές της λουρονησίδας του Τσουκαλιού. Ωστόσο σύμφωνα με το Φορέα Διαχείρισης του Κόλπου, αυτές αποτελούν απλώς ένα δείγμα “ενός δυσανάλογα μεγάλου αριθμού νεκρών θαλάσσιων χελωνών στο Εθνικό Πάρκο, όπως εξάλλου συμβαίνει κάθε χρόνο”.
Ο Αμβρακικός είναι ένας πλούσιος σε τροφή θαλάσσιος χώρος. Ταυτόχρονα αποτελεί και μια από τις σημαντικότερες περιοχές τροφοληψίας της θαλάσσιας χελώνας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Μετά από τα παραπάνω, παρακαλούμε να πράξετε τα δέοντα, ώστε να προστατευθούν οι θαλάσσιες χελώνες από τον εχθρό της, τον άνθρωπο.
Δέον να καταστεί σαφές, ότι ο πλανήτης μπορεί να παρέξει τροφή για όλους τους κατοίκους του, και όχι μόνο για τον άνθρωπο. Η θάλασσα ανήκει σε όλους, πρωτίστως όμως στους κατ’ εξοχήν κατοίκους της.
Επιπλέον, η αρμονική συνύπαρξη όλων των πλασμάτων πρέπει εφεξής να αποτελεί μέριμνα όλων των κρατικών φορέων, αλλά και όλων των πολιτών».


Πηγή: Ζητούν την παρέμβαση της Εισαγγελίας και του Λιμεναρχείου για τις αποκεφαλισμένες χελώνες! | www.zoosos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...